Güzel şehrimizin bir sanayi bölgesi olması sebebiyle, mevcut çok sayıdaki fabrikada çalışan binlerce işçi bulunmaktadır. Bu işçilerin tamamına yakını ekmeğini bileğinin gücüyle kazanıyorlar. Bu bilek gücü ilerleyen zamanda bilek ağrısı yaratabilmektedir.
Ağrının el bileğinin neresinde yoğunlaştığını tespit etmek önemlidir. Ayrıca eşlik eden şişlik, hareket kısıtlılığı, kızarıklık gibi belirtileri gözden kaçırmamak gerekir. Zira bunların her biri farklı bir hastalığın belirteci olabilir. Ayrıca şikayet edilen el bileği, karşı taraf sağlam el bileği ile mukayese edilmelidir.
Genel olarak el bilek ağrısının altında, eklem oluşturan bağların yaralanması veya tenosinovit ismini verdiğimiz kas kirişlerinin zorlanmasına bağlı ağrılar yatmaktadır. Bununla birlikte romatizma, el bilek kireçlenmesi, eklem kıkırdak hasarı el bilek ağrısını oluşturabilecek diğer nedenler arasında bulunmaktadır.

Daha önceki yazılarımda el parmaklarının kireçlenmesi ve kas kirişlerinin zorlanmasına bağlı gelişen hastalıklardan bahsetmiştim. O nedenle el bileği bağlarının hasarlanması nedeniyle oluşan ağrının üzerine daha çok değineceğim. Genellikle ağır bir makinayı kuvvetli bir çevirme hareketi ile çalıştıran veya ağır bir objenin kol kuvveti ile kaldırılarak yer değiştirilmesi suretiyle çalışan işçilerde bu sorun oluşmaktadır. Bu esnada el bileği döndürülürken bağ yaralanması gelişmektedir. Bu durum erken dönemde ağrı ve el bileğinde şişlik oluşturur. Bu hadise önemsenmeyerek aynı iş devam ettirilirse yırtılan bağ iyileşemeyerek el bileğinde müzmin bir ağrı oluşturur. Aynı hadiseyi hamur yoğuran ve cam silen ev hanımları, sürekli tornavida çeviren tamircilerde de görmekteyiz. El bileği ağrısı olan kişi zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Gerekli muayene yapıldıktan sonra ilk olarak röntgen tetkiki yapılmalıdır. Basit bir röntgen tetkiki önemli bilgiler verebilir. Kemik kistleri, kireçlenme gibi hastalıklar sadece bu tetkik ile tespit edilebilir. Yine bağ yırtığına bağlı kemiklerin birbirinden uzaklaşması yine röntgen tetkiki ile tespit edilebilir.
Röntgen tetkikinin yeterli, olmadığı durumlarda MR tetkikine başvurulur. Bilindiği üzere eklem bağlarını en iyi gösteren tetkik MR’dır. Yakın zamanda başlayan ağrı eşliğinde bağ yırtığı tespit edilen olgularda öncelikle el bileğini istirahat ettiren ateller uygulanır. Ateller el bileğinin hareketini kısıtlayarak yırtılan bağın uygun pozisyonda istirahat ettirilerek iyileşmesine yardımcı olur. Bu dönemde ağrı kesici ilaçlar ve soğuk uygulama yapılması oldukça faydalıdır. Yeterli süre kullanılan atel tedavisi sonrası şikayetlerin geçmemesi durumunda bağların cerrahi yöntemlerle onarılması yoluna gidilir. Bağların tamiri el bilek artroskopisi yöntemi ile kapalı cerrahi ile yapılabileceği gibi cerrahi kesi kullanılarak da gerçekleştirilebilir. Bağ tamiri yapılan hastalar tamir edilen bağlarının tekrar yırtılması ile karşılaşılabilir.

Bilinmelidir ki, el bileğindeki bağ yaralanmasına neden olan hadise günlük aktiviteler esnasında yapılan el bileği ile yapılan kuvvetli döndürme hareketidir. Yani bağ tamiri sonrasında aynı aktivitelere geri dönülmesi aynı bağın tekrar yırtılması ile sonuçlanabilir. Tedavisi geciktirilmiş olgularda el bileğinde geri dönüşü olmayan kireçlenme gelişir. Kireçlenme geliştikten sonra bağ tamiri ameliyatının bir önemi kalmaz. Zira kireçlenmiş eklemin bağını tamir etmek, zarar görmüş eklemin hareketi ile olan ağrıya faydası olmaz. Bu gibi tedavisi geç kalmış yaralanmalarda el bileğinin eklemlerini dondurup hareketsiz bırakmaya yönelik cerrahi tedaviler uygulanır. Eklemin dondurulduğu ameliyatların neticesinde ağrı kesilir, ancak el bilek hareketlerinde kısıtlılık baki kalır.
El bilek ağrısı, özellikle ağır yük kaldırılan iş kollarında çalışan işçilerde önem verilmesi gereken bir durumdur. Tedavinin hızla başlatılarak olabildiğince erken tedavinin sağlanması gerekir. El bileği ağrısı tedavisinde geç kalınan olgularda sakatlığa yol açabilir.
Sağlıklı günler dilerim.
Prof. Dr. Bilgehan TOSUN
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Atakent Cihan Hastanesi (Yenişehir Mah. Özden Sok. No:35 İzmit/ KOCAELİ)
0262 331 09 09-Dahili No:1206
Yorum yazarak Son Kale Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Son Kale hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Son Kale editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Son Kale değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Son Kale Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Son Kale hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Son Kale editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Son Kale değil haberi geçen ajanstır.